Získejte zpět klienta, který od vás odešel

Pokud věnujete veškerý pracovní čas hledání nových klientů, ale během toho vám odcházejí ti stávající, měli byste přehodnotit své priority. I když se vám však stane ta nešťastná věc, že vás zákazník opustí, existuje ještě šance, že jej dovedete získat zpět.

Zde je návod, co dělat poté, když ztratíte klienta.

Ilustrační snímek

Osobní setkání

Podle serveru SellingPower je nutné nebrat klientův odchod jako něco, co je navždy. Poté, co vám klient oznámení své rozhodnutí, musíte jednat rychle a ideálně si domluvit osobní schůzku.

Platí to i v případě, kdy vám klient řekne, že nic již nemůže změnit jeho názor. Pokud není možná osobní schůzka, domluvte si hovor prostřednictvím Skype nebo si alespoň zatelefonujte.

Vyjasnění důvodů odchodu

Promluvte si v klidu s klientem, vyslechněte jej a ptejte se na důvody, které ho vedly k odchodu. Ptejte se zeširoka, bavte se obecně o různých dlouhodobých problémech nebo perspektivách. Pamatujte, že důvod, který vám zákazník řekne, nemusí být ten skutečný.

Nové nastavení podmínek

Poté, co zjistíte pravé důvody klientova odchodu, navrhněte nové nastavení obchodní spolupráce. Zapomeňte na systém, který platil dosud, a s přihlédnutím k poznámkám ze strany zákazníka vymyslete zcela nové řešení, které bude vyhovovat oběma stranám.

Zpětná vazba

Pokud se vám přes veškeré snahy nepodaří klienta přesvědčit o další spolupráci, využijte této příležitosti alespoň k tomu, abyste zjistili co možná nejvíce informací a zpětné vazby.

Poznatky, které od klienta získáte, se vám mohou hodit do budoucna a mohou vám pomoci zabránit odchodu dalších zákazníků. Dejte si proto načas a zkuste od klienta získat tolik informací, kolik jen bude ochoten s vámi sdílet.

-mm- 

Zdroj: Selling Power - online verze amerického časopisu určeného pro ředitele obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Selling Power