Applifting povede vývoj healthtechových aplikací pro kanadský technologický gigant Telus. Plánuje obsadit 70 nových pozic

Pražské vývojářské studio Applifting povede pro Telus Health, healthtechovou divizi kanadské telekomunikační společnosti Telus, vývoj celého technického řešení aplikací. Strategické partnerství v hodnotě 12 milionů dolarů ročně přinese dálkový monitoring pacientů, „virtuální sestřičku“ a také integraci sdílených lékařských záznamů do národních pacientských registrů a vládních systémů. Obě společnosti spojí své týmy v karlínských kancelářích Appliftingu, které se rozšíří o celé další patro. V následujících dvou letech se na tomto projektu počítá se vznikem 70 nových pracovních pozic. Vývoj healthtech softwaru není pro Applifting novinka. Již v roce 2013 vyvinuli aplikaci pro mezinárodní program výměny orgánů FOEDUS.

Telus a Applifting: Nikolay Barbariyskiy, Fawad Shaikh, Vráťa Kalenda, Jan Minárik

Pražská softwarová firma Applifting zahájila spolupráci s kanadskou technologickou společností Telus. Cílem spolupráce v hodnotě 275 milionů korun ročně je digitalizovat zdravotnictví v Kanadě. Jde o vývoj systému vzdáleného monitoringu pacientů, virtuální sestřičky a integraci sdíleného registru lékařských záznamů a vládních systémů. Čeští vývojáři tím navíc získají potřebné know-how, jak tento sektor digitalizovat i u nás. Tato spolupráce otevírá poptávku po desítkách nových kolegů v oblasti IT a vývoji softwaru v karlínských kancelářích, které se nově rozšiřují o další patro. Prvních několik desítek vývojářů bude alokováno z hotových projektů, další desítky časem doplní noví applifteři.

Applifting jsme zakládali s myšlenkou měřitelné pomoci lidem a světu. Proto se s radostí pouštíme do healthtechových projektů. Už v roce 2013 jsme programovali FOEDUS, takže v rámci oboru víme, do čeho jdeme. I tak je ale spolupráce s Telusem o několik úrovní výše. Celkový objem zakázky z nás efektivně vytvoří healthtechovou společnost, která se bude velkou měrou přímo podílet na záchraně životů,“ shrnuje novou spolupráci Vratislav Kalenda, spoluzakladatel a CEO Appliftingu.

Kromě obrovské výzvy pro nás tato spolupráce bude znamenat rozšíření kanceláří o celé jedno patro a největší nábor v historii firmy. Jen letos budeme muset na projektu obsadit 30 pozic a do dvou let, podle náročnosti, dalších zhruba 40. Na projektu s týmem Telusu bude spolupracovat česká i londýnská pobočka Appliftingu,“ popisuje nutné personální změny Filip Kirschner, spoluzakladatel a COO Appliftingu.

Ke spolupráci obou firem došlo přes síť zahraničních kolegů a expatů v Appliftingu, kteří povědomí o společnosti rozšířili do Kanady. Vedení společnosti Telus zaujalo produktové portfolio a know-how Appliftingu, ale i jeho tyrkysové fungování, patrné ve svobodě všech applifterů, v ploché organizační struktuře nebo v transparentních platech. Lákavou pro Telus byla i obecná filozofie Appliftingu založená na smysluplnosti, zlepšování světa díky moderním technologiím a důrazu na práci s pozitivním vlivem na okolí.

Jsme odhodláni budovat a dodávat inovativní, perspektivní zdravotnická řešení, která revolučním způsobem změní zkušenosti se zdravotní péčí pro miliony lidí v Kanadě i v zahraničí. Applifting bude klíčovým partnerem při řízení této vize a jsme nadšeni z možností, které naše spolupráce umožní,“ komentuje spolupráci Damon Ramsey, CMIO a VP Telusu.

Přes síť expatů Nikolaye Barbariyskiyho, našeho guru, se jméno Applifting dostalo až do Kanady. Po krátkém oťukávání k nám přijel Damon Ramsey, CMIO a VP Telusu, se kterým jsme si okamžitě sedli. Museli jsme ale přesvědčit i board. Damonovi se líbila filozofie firmy a tyrkysovost, kterou by chtěli zavést i v Telusu, takže spolupráce bude proudit oběma směry. Budeme spolupracovat a vzájemně se od sebe učit,“ rozvádí Kalenda.

Hlavní tři body spolupráce

  • Vzdálený monitoring – Umožní lékařům pomocí aplikace na dálku a v reálném čase sledovat tělesné a životní funkce svých pacientů. Tím se otevře možnost vzdálené léčby snadných případů. Lékaři se tak budou moci v ordinacích soustředit na obtížné případy. Aplikaci budou moci lékaři předepisovat tak, jak jsou dnes zvyklí u běžné medikace.

  • Virtuální sestřička – Chatbot s virtuální asistentkou přinese do ordinací automatizaci procesu objednávání pacientů na kontrolu nebo konzultaci. Lékařům a sestrám tím ušetří práci a drahocenný čas, který mohou věnovat samotné péči o pacienty.

  • Národní pacientské registry – Nabídnou systém sdílení lékařských záznamů napříč zdravotnickými zařízeními. Tím lékařům odpadne potřeba každému pacientovi zakládat novou kartu. Pacientské informace budou sdílené a přístupné všem lékařům. Ti tak uvidí kompletní pacientovu anamnézu a budou moci aplikovat adekvátní léčbu.

Potenciál a budoucnost healthtechu

Vývoj technologií postupuje rychle kupředu, avšak adaptace v různých odvětvích není dostatečně svižná, příkladem je například právě zdravotnictví. Měření tepu, dechové frekvence, bdělost a další funkce chytrých hodinek skrývají obrovské potenciální využití v medicíně. Práci a čas zdravotnickému personálu dokáže ušetřit i vzdálené pozorování tělesných funkcí pacienta nebo sdílené registry lékařských záznamů.

V tomto směru jde v čele pokroku digitalizace například Německo, kde tyto nové technologie začínají být integrovány do zdravotnictví. Telus podobnou revoluci plánuje zahájit v Kanadě. V Česku k širokému rozšíření med-techových aplikací zatím nedošlo. Karlínský Applifting se díky tomuto projektu stává společností, která se na technologickou revoluci ve zdravotnictví připravuje.

„I když už nějaké legislativní kroky v Česku probíhají, od realizace jsme u nás zatím daleko. Doufám, že prací na tomto projektu upozorníme na význam tohoto odvětví a podaří se nám usnadnit práci lékařům a sestrám a ušetřit jim čas, který mohou věnovat záchraně životů. Zároveň tím zvýšíme povědomí o dovednostech českých vývojářů,“ uzavírá Kalenda.