Víte, jak příjemci čtou vaši poštu?

Marktéři by si měli uvědomit, že lidé jsou dnes velmi zaneprázdnění. Představte si například reklamní poštu. Je to jen jedna ze stovky věcí, kterou řeší každý den. Můžete trávit týdny a měsíce plánováním, psaním, navrhováním, tištěním a rozesíláním pošty. Příjemci jí však věnují jen chvilku. Americký copywriter Dean Rieck přibližuje v článku, jak příjemci na poštu reagují a co by firmy měly udělat, aby byly efektivnější.

Pouze 20 procent příjemců vaší reklamní pošty se rozhodne, že ji bude číst. Ať už nabízíte cokoli a jakkoli, osm z deseti potenciálních zákazníků vaši poštu vyhodí, aniž by si ji alespoň letmo prohlédli. Ti, kteří zůstanou, věnují reklamní poště 15 až 20 vteřin. Prohlédnou si titulky, obrázky, nabídky a další zvýrazněná místa. Ve skutečnosti nečtou, pouze se dívají, zda mají číst. Asi polovina pak usoudí, že ne.

Zbývá tedy 10 procent příjemců. Ti začnou blíže prohlížet text. Všímají si bodových seznamů, grafů, tabulek a některých částí textu. Mají již větší zájem, ale opět polovina jej ztratí. To už jsme na 5 procentech, kteří si přečtou celý text a získají dojem, že jim má co nabídnout. Polovina, ale spíš čtvrtina či ještě méně z nich si pak váš produkt koupí.

Ze stovky lidí si tedy koupí váš produkt 1 až 2 procenta příjemců vaší reklamní pošty. Zní to krutě, ale je to tak. Mějte to na paměti a chcete-li zlepšit své výsledky, nevěnujte většinu svého času tomu, u čeho příjemci stráví minimum toho svého. Pro vás to může být umění, pro skutečné lidi ale jen několik vteřin jejich života. Uvažujte reálně.

-kk-

Zdroj: Direct Marketing News - americký server věnovaný přímému marketingu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Direct Marketing News