Neusněte na vavřínech: 10 marketingových chyb

Ani marketing není výjimkou mezi obory, v nichž existuje mnoho zakořeněných omylů. Článek shrnuje deset nejčastějších chyb.

- Usnutí na vavřínech. I když máte dnes dobrý marketingový plán, zítra to nemusí platit. Tržní prostředí se dnes rychle mění a je třeba neustále sledovat aktivity konkurence.

- Reklamní triky. Nepřirozenost a podceňování inteligence zákazníků jsou jasnou známkou špatného vkusu a především špatného byznysu.

- Chybějící výzkumný a vývojový tým, focus groups či důvěryhodné zdroje zpětné vazby. Reklamní nápady byste měli vždy nejprve testovat.

- Nedůvěra v šéfa marketingu. Při náboru šéfa marketingu vybírejte osobu, které budete moci věřit a dát odpovědnost k výkonu práce. Dobrý marketing potřebuje především bystré instinkty, zkušenosti a flexibilitu.

- Neposkytnutí dostatku času. V marketingu platí pravidlo opakovat cokoli, co děláte, alespoň třikrát. Uvažuje tak, že když vy jste již z opakování svých sdělení unavení, veřejnost si jich teprve začíná všímat.

- Nesmělost. Ve skutečnosti neexistuje žádá špatná publicita. Nenechte se zastavit svým ostychem.

- Nedostatek zvědavosti. Pokud se vám daří, proč se jen plácat po zádech? Mělo by vás zajímat, proč se vám daří.

- Pocit, že za reklamu je vždy třeba platit. Existuje celá řada způsobů, jak získat publicitu zdarma, například tiskové zprávy.

- Zapomínání vizitek. Ani ta nejlepší vizitka na světě vám neposlouží, pokud si ji zapomenete vzít s sebou.

- Dodržování pravidel. Ne vždy je třeba řídit se pravidly, například v délce reklamních dopisů apod. Abyste však mohly pravidla „správně“ porušovat, musíte je napřed znát.

-kk-

Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher