Mobilní marketing klepe na dvěře

Direct marketing se již v blízké budoucnosti stane mobilní, bezdrátovou záležitostí. Stále více lidí si pořizuje mobilní telefony, přenosné počítače a kapesní počítače, které umožňují bezdrátový přístup na Internet. Snaha zachytit zákazníka na pravém místě se tak stane stejně důležitou a problematickou jako snaha zachytit jej ve správném čase.

Mobilní zařízení jsou intimní věci, potenciální zákazníci je po celý den nosí blízko svých těl, v kapsách, náprsních taškách nebo kufřících. Skutečnost, že jsou neustále k dispozici z nich pak dělá ideální nástroje pro marketingová sdělení. Méně povzbudivé už je ale to, že na rozdíl od domácích telefonů nebo e-mailů stojí každá příchozí zpráva uživatele vysílací dobu a peníze. Existuje také nebezpečí, které u e-mailových kampaní nabralo podobu spamu a u telemarketingu přinejmenším vyrušení od oběda.

Na obzoru se rýsuje tzv. location-based marketing neboli marketing na základě umístění. Již dnes se objevuje v podobě například SMS kampaní, do nichž se uživatel mobilního zařízení může přihlásit. Použití technologií na detekci umístění pro rozšiřování marketingových sdělení je ale stejně lukrativní jako nebezpečné. Celá oblast je zatím v počátcích. Důležitá budou legislativní a regulační opatření, která se zavedou, aby zákazníci nemuseli mít pocit, že jsou sledováni Velkým bratrem. Klíčem k celému problému bude poskytnutí nové kontroly zákazníkovi. Jestliže má právo přihlásit se, musí mít také práv se odhlásit. Doposud ještě nenastala doba, kdy by bylo důležitější naslouchat zákazníkům než dnes.

-kk-

**Datum vydání:** II/2004
Zdroj: Target Marketing Magazine - web amerického čaospisu o direct marketingu a komunikaci se zákazníky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Target Marketing Magazine