E-maily stále míří do tmy

Výhody e-mailového marketingu jsou zřejmé. E-mail je nenákladné médium s dobrou návratností investic, kterou lze dobře měřit. Řada marketérů má však s měřením e-mailového marketingu potíže. Například podle nedávného výzkumu americké agentury eROI s názvem Trends & Use of Email Analytics neměří efektivitu e-mailových kampaní 18 % amerických firem.

Důvody jsou různé. Většina vynechává měření proto, že neví, jak měřit. Jiným v tom brání nedostatek času nebo nízký rozpočet. Podobně je tomu i u měření e-komerce, kde je hlavním důvodem taktéž nedostatek znalostí a peněz.

„Chtějí-li se firmy vyhnout tomu, že budou ignorovány - nebo se dostanu na černé listiny - musejí zlepšit relevantnost svých e-mailových programů," připomíná analytik společnosti eMarketer Jeffrey Grau. Řešením je využití technik segmentace a personalizace ke správnému zacílení e-mailů. Firmy by také měly pečlivě testovat své taktiky, aby mohly určit, které jsou nejefektivnější.

Podle výzkumu agentury eROI je pro marketéry nejdůležitějším měřítkem poměr otevřených zpráv (open rate), poměr prokliků (click rate) a poměr otevření k proklikům (open-to-click ratio).

-kk-

Zdroj: eMarketer - Internetové stránky předního světového poskytovatele statistik v oblasti internetové reklamy a e-komerce.
Zobrazit přehled článků ze zdroje eMarketer