Chyba může být i ve vás

Je jednoduché obviňovat velké šiřitele spamu a iniciátory podvodných technik k získávání citlivých údajů na Internetu (tzv. phishingu), že ničí pověst odvětví e-mailového marketingu. Ve skutečnosti však jde jen o část celého problému. Svou vinu nesou i marketéři z velkých či malých firem, kteří nedodržují základní pravidla marketingové komunikace prostřednictvím elektronické pošty.

První velkou chybou je rozesílání e-mailů bez získání souhlasu příjemce. Souhlas přitom není jen pověstná správná věc. Strategie založená na oslovování zákazníka s jeho souhlasem jednoduše předčí jakoukoli nevyžádanou poštu. To je základní pravidlo. Marketéři by se ale zároveň měli vyhnout zneužívání souhlasu svých zákazníků. Jestliže jim posíláte dva e-maily týdně a nese to úspěch, neznamená to, že byste měli raději posílat čtyři. Příliš častá frekvence zpráv může nejen otrávit příjemce až ke zrušení souhlasu, ale i dostat vaši adresu mezi nelegální spammery.

Další chyba v pořadí je přehlížení důležitosti dobré pověsti. Ta je přitom klíčovým předpokladem dobré doručitelnosti reklamních zpráv. Nejde jen o vyřizování stížností na rozesílání spamu, ale veškeré vaše aktivity, které přispívají k tomu, jak vás příjemci vnímají. Mějte na paměti, že příliš agresivní nabídky, předměty evokující spam a špatný design zpráv se podepíší nejen na tom, zda vaše zprávy dojdou tam, kam mají, ale i na celkovém vnímání vaší značky. Může to mít negativní vliv i na vaše zisky z jiných komunikačních kanálů.

Odběratelé vašich reklamních zpráv si pamatují, s čím souhlasili a poznají, které značky respektují meze vzájemně dohodnutého vztahu a nabízejí relevantní obsah. Stejně dobře znají sílu tlačítka „spam“ a možnosti odhlásit se od odběru vašich zpráv. Dávejte si proto pozor na to, abyste se nechovali nejen nelegálně, ale také nevhodně, i když v mezích zákonných norem.

-kk-
Zdroj: Direct Marketing News - americký server věnovaný přímému marketingu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Direct Marketing News