Recept na titulek, na který čtenáři nejčastěji klikají

Ilustrační snímek

V Norsku se testovalo to, co se marketéři pokoušejí zjistit už roky: Jak napsat perfektní titulek, který čtenáře opravdu zaujme a přinutí ho číst dál. Podle studie publikované v časopise Social Influence je společným jmenovatelem úspěšného titulku otázka.

Výzkum byl proveden na Norwegian Business School a testoval výsledky na Twitteru a norské stránce podobné jako eBay. Poté byly porovnány výsledky 4 typů titulků:

  1. Oznamovací titulek
  2. Titulek formou otázky
  3. Titulek formou otázky, která naznačuje odpověď u čtenář (např. využitím druhé osoby)
  4. Rétorická otázka naznačující odpověď

Na co lidé nejvíc klikají?

Jednoznačným vítězem je třetí typ nadpisu – otázka, která nějakým způsobem odkazuje na samotného čtenáře. Na druhé příčce skončily otázky. Teprve po nich se umístily oznamovací titulky a na posledním místě skončily rétorické otázky.

Výzkum se pokusil co nejvíce kontrolovat ostatní proměnné – vzkazy byly publikovány ve stejnou denní dobu. Volila se podobná témata, aby výsledek nebyl zkreslený zájmem o specifickou věc apod.

Slabou stránkou studie je, že skupina čtenářů byla pravděpodobně kulturně sourodá, proto není zcela jasné, zda by v jiných zemích byly výsledky zcela totožné. Kromě toho šlo jen o několik komunikovaných témat a nelze říci s jistotou, zda byly titulky napsány opravdu efektivně. Malá úprava může mít na čtenost obrovský vliv, tzn. lépe napsaný oznamovací titulek může získat větší popularitu než otázka.

Co si z toho odnést?

I otázky mohou být špatně formulované: Uzavřená otázka umožňuje čtenáři získat odpověď, aniž by musel dále číst. Vede tedy k poklesu zájmu. Kromě toho jakékoliv výhody dobrého titulku budou ztraceny, pokud jej využíváte moc často. Někdy je zkrátka dobré změnit styl, abyste udrželi pozornost publika.

Výzkumy je třeba brát jako inspiraci, která vám dá podnět k otestování vlastního stylu. Ale jednoznačný recept na to, co funguje, neexistuje. Kdyby ano, každý by ho už používal.

 

-th-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com