Naučte se vyjednávat v 10 bodech

Ilustrační snímek

Chystáte se na obchodní vyjednávání? Trpíte před ním trémou, nejste si zcela jisti svými vyjednávacími schopnostmi, nebo chcete prostě jen zvýšit šance na zdárný konec jednání? Právě vám je určeno následujících deset tipů portálu BusinessKnowHow.

  1. Jednejte se sobě rovnýmUjistěte se, že ten, s kým jednáte, má skutečně odpovídající pravomoci k učinění daných rozhodnutí.

  2. Vším, co podepíšete, si buďte 100% jisti. Cokoliv, co stojí černé na bílém se už nedá vrátit. Pokud verbální domluva přechází v psaný text, raději se o všem znovu ujistěte.

  3. Ujistěte vždy vašeho zákazníka o výhodách, které váš produkt přinese. To je třeba učinit na samotném začátku – klient se poté dostane do vyjednávacího módu a nebude ochoten hovořit tak otevřeně.

  4. Když je potřeba, odejděte. Nebojte se případně stáhnout z jednání, avšak myslete na dlouhodobý efekt a raději prodiskutujte tuto možnost i s dalšími zainteresovanými osobami z vaší strany.

  5. Napište si předem alespoň 5 věcí, které váš klient chce a které mu můžete nabídnout.

  6. Přebijte konkurenciNe však nižší cenou, ale pomocí rozdílných služeb, kvalit, množství, apod.

  7. Chovejte se k vyjednávacímu partnerovi s úctouVždy jde o obchod, nikdy se nesmíte dostat na tenký let osobních neshod.

  8. Mějte oba jasno, o čem se vyjednáváExplicitně určete hned ze začátku, co je účelem a cílem jednání. Nebudete tak ztrácet čas zbytečnými odbočkami.

  9. Ihned potvrďte výsledek písemně. Když už jste dosáhli úspěšného zakončení debaty, využijte situace a ihned chtějte vše písemně

  10. Na konci obchodnímu partnerovi poděkujte. Neradujte se však! Zakončení obchodu by mělo být výhodné pro oba a v případě vaší přílišné radosti by měl klient pocit, že nad ním bylo vyhráno.

-mm-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How