5 otázek, které nesmíte vypustit z úst při obchodním jednání

Vhodné otázky a dotazování klienta jsou pro úspěch obchodní schůzky důležité. Stejně tak je ale důležité vědět, které otázky nevypouštět z úst, abyste nevyslali k potenciálnímu klientovi negativní signály. Zde je jejich seznam.

Ilustrační snímek

Tento článek byl původně zveřejněn na blogu společnosti HubSpot.

1. „Máte zájem o tento produkt?

Tato otázka je bezpředmětná, protože klient na ni téměř vždy odpoví, že ne. Důležité je najít spojitost mezi dílčími vlastnostmi produktu a potřebami klienta. Soustřeďte se na potřeby zákazníka.

2. „Kdy je vhodné, abych se vám znovu ozval?

Z pohledu klienta není nikdy vhodná doba. Neorientujte se pouze podle rozvrhu zákazníka, nechovejte se tak, jako byste klienta obtěžovali.

3. „Dívali jste se na nabídku, kterou jsem vám posílal?

Dříve nebo později sami zjistíte, jestli klient věnoval nějakou pozornost tomu, co jste mu poslali. Většinou to tak není, a proto není dobré budit v zákazníkovi pocit viny hned ze začátku jednání nebo telefonátu.

4. „Máte všechny informace, abyste se mohli rozhodnout?

Je pochopitelné, že obchodník se chce ujistit, že zákazník má vše, aby se rozhodl. To, jestli zákazník ví vše potřebné o vašem produktu, byste však měli vědět nejlépe vy sami.

5. „Jste ta vhodná osoba, se kterou toto řešit?

Touto otázkou můžete klienta poněkud urazit. Jestliže daný zástupce firmy nemá potřebné pravomoci k tomu, aby rozhodl o daném obchodu, sám vám to řekne.

-mm-

Zdroj: HubSpot Blog - blog na stránkách společnosti HubSpot věnovaný marketingu a obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje HubSpot Blog