Jak docílit vyváženosti osobního a pracovního života v obchodní profesi

Prodejci jsou velmi často obětí takzvaného syndromu vyhoření. Jedním z důvodů je fakt, že se jedná o profesi, u které je často velmi těžké skloubit osobní a pracovní život.

Ilustrační snímek

Pro dobro všech, a stejně tak pro úspěch v osobní i pracovní sféře vašeho života, je nutné, abyste byli spokojeni a našli vhodnou kombinaci obou těchto nesourodých světů. Poradíme vám jak na to.

Mějte pevně danou pracovní dobu

Podle serveru INC.com je s prodejní profesí často spojena nutnost přizpůsobovat se časově potenciálním klientům. Je ale nutné, aby tato ochota měla určité, předem dané hranice, které zároveň neohrozí váš úspěch v práci.

Udělejte si proto vždy na dva týdny předem důkladný rozpis, kdy budete pracovat a kdy už ne. S tímto kalendářem seznamte rodinu a využívejte jej i v práci.

Neberte si práci domů

Velmi častým problémem je míchání osobního a pracovního života. Lidé si často v práci vyřizují osobní věci a pak po troškách pracují i doma. Neustále kontrolují telefon a e-mail, případně se připravují.

Samozřejmě, že občas se mohou výjimečně vyskytnout mimořádné události, které zapříčiní, že musíte nějakou práci udělat z domova. Obecně byste ale měli oba světy striktně oddělovat a vždy se naplno věnovat pouze jednomu z nich.

Plánujte dovolenou předem

Pro prevenci syndromu vyhoření je velice důležité, jak trávíte dovolenou a jak si ji plánujete. Zasloužený odpočinek je nutný a práce vždy může počkat.

Zařiďte si věci tak, abyste skutečně mohli zcela odložit pracovní telefon a vrátit se k němu až na konci dovolené, a to aniž byste měli výčitky, že se bez vás v práci něco neobejde. Aktivní dovolená, při které si odpočinete, a kterou předem dobře naplánujete, je zcela zásadní pro spokojenost v práci i v osobním životě.

-mm-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com