Zadavatelé průzkumů trhu chtějí kvalitnější služby

Přední zadavatelé průzkumů trhu v České republice žádají zkvalitnění služeb výzkumných agentur. Vyplývá to z Výzvy zadavatelů výzkumu trhu a veřejného mínění, o níž informovala ČTK. Iniciátoři výzvy, mezi nimiž jsou přední tuzemské finanční ústavy, výrobci potravin či poskytovatelé telekomunikačních služeb, kritizují především nedostatečnou nezávislou kontrolu výzkumných projektů.

Nedostatečný kontrolní mechanismus, který by zajistil dodržování etických a kvalitativních standardů, podle nich vede k rostoucím nákladům zadavatelů a postupnému snižování důvěryhodnosti oboru u veřejnosti i interních klientů. Agentury by podle zadavatelů měly být certifikovány dle kvality poskytovaných služeb. Vedle nastavení kontrolních mechanismů pak zadavatelé požadují od agentur také poradenské služby.

Sdružení agentur slibuje lepší kontrolu

Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění SIMAR reagovalo na výzvu příslibem, že v příštím roce zlepší kontrolu výzkumů prováděných svými členy. Nejedná se totiž o malé peníze. Obrat tuzemských agentur pro výzkum trhu loni činil 2,25 miliardy korun.

SIMAR chce vytvořit nezávislou skupinu odborníků, kteří budou kontrolovat kvalitu práce agentur vždy minimálně u jednoho jimi vybraného výzkumu v každé agentuře. Slibuje si od toho zlepšení pozice tuzemských agentur při jednáních se zadavateli o cenách, které v regionu střední a východní Evropy patří k nejnižším.

-kk-

Zdroj: Finanční noviny - ekonomický server ČTK
Zobrazit přehled článků ze zdroje Finanční noviny