Spotřebitelské trendy na rok 2012

Marketing Week vybral některé předpovědi na rok 2012, které mohou významně ovlivnit marketingový mix firem.

Příkladem jsou informace portálu Trendwatching.com, který se inspiroval u rozvíjejících se trhů: Lze očekávat zvýšení vlivu Číňanů jako nakupujících. Jen v první polovině 2011 jich do zahraničí vyrazilo 30 milionů. Podle World Tourism Organisation to bude do roku 2020 až 100 milionů. Řetězec hotelů Hilton zavedl za tímto účelem speciální program “Huanying,” jehož součástí je podávání čínského čaje a čínských snídaní ve 30 hotelech světa. Kromě toho se značky připravují na indické a brazilské spotřebitele.

Pro chudší obyvatele se připravují produkty masové produkce především v potravinářském průmyslu a elektronice.

Společnost The Futures Company upozorňuje spíše na high tech trendy, jako je management nálad jako součást maloobchodu a úprava prostředí v restauracích. Auta se učí zpomalit, když má řidič vztek. Restaurace budou zavádět neuro-gastronomii – podávání jídel na zlepšení nálady.

Podle The Futures Company lze také očekávat rozvoj malých zařízení na výrobu energie. Příkladem mohou být kola, která za jízdy dobijí mobilní telefon.

The Future Froundation tvrdí, že přichází konec neefektivity. Stále více služeb se bude automatizovat. Podle jejich průzkumů by například 80 % britských spotřebitelů uvítalo zařízení, které by bralo energii vždy od nejlevnějšího dodavatele. Zájem je i o automobily, které umí samy parkovat.

-th-

Zdroj: Marketing Week - portál předního britského časopisu pro odborníky v oblasti marketingu a médií
Zobrazit přehled článků ze zdroje Marketing Week