Co je mediální audit?

Ilustrační snímek

Účelem mediálního auditu je pomoci analyzovat mediální výkonnost zadavatelů. Jsou však tyto audity skutečně potřebné? V České republice je trh mediálních auditorů teprve v začátcích svého rozvoje. K top trhům ve světě patří Německo a Velká Británie.

Hynek Cimoradský ze společnosti Flemedia vysvětluje, že mediální audit je sice především analýzou mediální výkonnosti zadavatele, zahrnuje však mnohem širší portfolio služeb: „Jde nejen o to, na základě čísel změřit pozici zadavatele, což může udělat i mediální agentura, ale, a to i podle propozic konkurence z Media Strategy, nalézt na základě výstupů z mediálek dokonalejší řešení klientova přání.“

Mediální audity lze rozdělit na dvě skupiny. První a hodně osvědčenou, především v USA, jsou tzv. finanční audity. Jejich smyslem je ukázat, zda to, co si firma za peníze objednala, také od mediální agentury a firem na ni napojených skutečně dostala. Druhou skupinu tvoří mediální audity označované jako „výkaz srážek a slev“. Zde jde o porovnání výše poskytovaných slev a srážek za nákup médií, který bere v potaz to, jak se výsledná cena promítá do konečné inzerentovy pozice.

V České republice nejde při mediálních auditech o srovnání mediálních trhů, ale zjištění aktuální pozice zadavatele na jednom segmentu mediálního byznysu. Mediální auditor by měl klientovi rozšířit mediální obzory, navést ho na novou a efektivnější cestu, která nemusí nutně znamenat vyšší investice do médií.

-kk-

Zdroj: Strategie.cz - portál českého týdeníku Strategie věnovaného marketingu, reklamě a médiím
Zobrazit přehled článků ze zdroje Strategie.cz