Technologické bariéry m-komerce padají

Chystaná zdokonalení v oblasti mobilních technologií podporují mnoho maloobchodníků v uvažování o rozšíření jejich marketingového mixu o mobilní komerci (m-komerci). Aby však z ní v budoucnosti mohly plynout příjmy, maloobchodníci i prodejci m-komerce by měli pečlivě zvážit, jak daleko jsou zákazníci ochotní nakupovat prostřednictvím mobilních telefonů.

Nedávná studie společnosti Gartner se zaměřila právě na to, jak se majitelé mobilních telefonů staví k různým mobilním nákupním aktivitám. Zúčastnilo se jí více než 2000 zákazníků z USA a Velké Británie. Klíčová zjištění zahrnují následující:

  • Zákazníci mají dvojnásobnou tendenci zjišťovat pomocí mobilního telefonu ceny produktů, než nakupovat. V USA jde o poměr 24 procent ku 12 procentům zákazníků, v Británii 18 ku 11.

  • Zjišťování cen produktů a hledání obchodů patří mezi nejvíce žádané mobilní nákupní aktivity v USA i Velké Británii.

  • Otevřenost vůči reklamě na mobilních telefonech se v USA umístila na třetím a v Británii na čtvrtém místě. Znamená to zájem 20 procent Američanů a 16 procent Britů.

  • Čím mladší spotřebitel, tím větší tendence k vyřizování maloobchodních aktivit pomocí mobilního telefonu.

  • Britští spotřebitelé jsou v otázce nakupování pomocí mobilních telefonů mírně konzervativnější. Pouze mladší britská generace je nepatrně agresivnější.

-kk-

Zdroj: CRM Today - informace z oblasti péče o zákazníka, CRM
Zobrazit přehled článků ze zdroje CRM Today