Sestavte si kalendář pro e-mailové kampaně

Řada e-mailových marketingových kampaní se rozesílá nahodile a nikoli podle strategického plánu. Firmy rozesílají e-maily, jak se dá, jednoduše proto, že mohou – je to velmi levné. Kdyby se však více zamyslely nad plánováním, viděly by, že i e-mailový marketing podléhá sezónním vlivům, a proto se vyplatí postupovat podle kalendáře. Zamyslete se nad sezónní charakteristikou práce a osobních životů potenciálních zákazníků. Přemýšlejte, kdy chtějí číst o určitých věcech.

B2B magazíny ve vašem odvětví jistě postupují podle standardního kalendáře. Prohlédněte si proto poslední ročník některého z magazínů a uvidíte, že naleznete jistá pravidla pro publikování článků v různých částech roku. Dá vám to jistou nápovědu o zájmech čtenářů e-mailů a navíc můžete synchronizovat své vlastní mailingy s pravidelnými obsahy daného magazínu, jako jsou zprávy o nejnovějších úspěších vašeho odvětví, výroční nákupní příručky apod.

Prohlédněte si také rozvrh plánovaných konferencí ve vašem oboru a plánujte své e-mailové kampaně podle něho. Pokud se například vaši zákazníci účastní konferencí, těžko si přečtou váš e-mail, když je aktuální a později se k němu vracet nebudou. V kalendáři byste si měli vyhledat i to, kdy jsou hlavní prázdniny a dny volna. Přemýšlejte, co se asi honí hlavou potenciálním zákazníkům týden před a po dovolené. Nakonec zvažte jednotlivé nákupní cykly ve vašem odvětví a následující doporučení:

- Leden je měsíc nových začátků, ale i úporného daňového období pro účetní.

- Únor je měsíc zamilovaných.

- Některé měsíce jsou více zaměřené na obchod – únor/březen, květen/červen a polovina října až polovina listopadu.

- V letních měsících mohou vaši čtenáři ignorovat svůj e-mail.

-kk-

Zdroj: ClickZ - americký portál zaměřený na digitální marketing
Zobrazit přehled článků ze zdroje ClickZ