České e-obchody se pomalu zlepšují

Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) letos opět testovalo 100 internetových obchodů, aby se přesvědčilo, jak dodržují zákonné předpisy. Čtyřem základním kritériím nakonec vyhovělo 37 procent prodejců. Situace se ale od minulých let zlepšuje, protože loni uspělo jen 29 procent. Nečastěji ochody nedodržovaly povinnost informovat spotřebitele o možnosti odstoupit od smlouvy bez udání důvodu do 14 dnů od převzetí zboží.

Lepší výsledky v testu ukázaly obchody sdružené v Asociaci pro elektronickou komerci (APEK). Ta také spustila stránky www.certifikovany-obchod.cz, kde mohou spotřebitelé nalézt seznam certifikovaných internetových obchodů. Snaží se tak o posílení důvěry občanů v elektronický obchod. O zvýšení této důvěry se snaží i naši europoslanci. Například Zuzana Roithová prosazuje vydání Evropské charty práv uživatele v digitálním prostředí.

Češí letos podle odhadů utratí v internetových obchodech až 14 miliard korun, což znamená meziroční nárůst o 40 procent. Mezi žádanými produkty převažuje elektronika a domácí spotřebiče. Internetovému obchodu se daří i v celoevropském kontextu. Výdaje by měly poprvé překročit 100 miliard eur.

-kk-

Zdroj: Marketing & Media - zpravodajský server týdeníku Marketing & Media
Zobrazit přehled článků ze zdroje Marketing & Media