Amazon umožní výměnu nechtěných dárků

Společnost Amazon.com si nechala patentovat nápad, který by umožnil výměnu nechtěných dárků zakoupených prostřednictvím jejího elektronického obchodu. Příjemci věcí, které jim nevyhovují, dostanou příležitost vyměnit je za jiné. Systém má umožnit doplatek za dražší zboží nebo poukázku na rozdíl, pokud je nové zboží levnější. Prodejce chce v některých případech umožnit výměnu dokonce již před doručením daru. Zatím je však vše ve fázi nápadu a není zcela jasné, jak a kdy bude systém implementován.

Nový nápad by také vhodně posloužil charitativním organizacím ke správnému zacílení darů. Pokud by např. v zimě žádaly dárce o 100 párů rukavic a dostaly by jich víc, mohly by je snadno vyměnit za jiné, momentálně potřebné věci.

Podle American Research Group není jisté, kolik lidí výměnu dárků využije. V dnešní době si totiž většina nakupujících svůj výběr dobře ověří. Vracení zboží koupeného přes internet je pro mnoho lidí příliš pracné a zdlouhavé. Pokud si nakupující není jistý, zvolí raději dárkový certifikát. Za posledních 10 let, kdy se dárkové poukázky staly běžnou součástí sortimentu, kleslo množství vráceného zboží po Vánocích z 38 na 13 %. U online obchodů je toto číslo ještě nižší.

-th-

Zdroj: CRM Daily - americký portál věnovaný CRM a knowledge managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje CRM Daily