5 tipů pro kvalitní mobilní reklamu

Začíná nové období – appvertising. Nový směr reklamy pro mobilní aplikace, která jde za tradiční bannery nebo starší typy mobilních reklamních sdělení. Tim Wandell z Universal Mind, agentury pro digitální marketingová řešení, přichází s několika radami již nyní, v ranném stádiu vývoje tohoto nového marketingového odvětví.

1. Nechte řídit uživatele

Pouze on si řídí tempo a rozsah reklamního sdělení, tlačítko „přeskočit“ rozhodně nesmí chybět. Pokud nezaujmete/nezabavíte uživatele v několika vteřinách, prohráli jste. Wandell doporučuje vytvořit poutavý příběh, který umožní objevovat nové informace. Užívejte málo textu. Zaměřte se spíše na kreativní stránku videa a zvuku k navození správné nálady.

2. Přizpůsobte reklamu médiu

Reklama musí zapadat do média, kde je umístěna. Využijte tedy možnosti mobilních aplikací, ale pochopitelně s mírou. Můžete zakomponovat funkci GPS u chytrých telefonů, abyste správně zacílili. Dovolte uživateli pohrát si např. s barvami výrobku, prohlížet produkt z různých úhlů apod.

3. Opatrně s nahrávacími časy

S komplexností aplikace pochopitelně rostou technické nároky. Berte tedy v úvahu uživatelské podmínky vaší cílové skupiny. Čas od kliknutí na banner po první získání pozornosti uživatele by neměl překročit 5 vteřin. U mobilních sítí se doporučuje předpokládat rychlost stahování okolo 100 kB za sekundu.

4. Vložte silnou výzvu k akci

Jedním z nejlepších způsobů je pochopitelně nabídnutí protihodnoty, když si uživatel reklamu prohlédne. Nejjednodušší jsou slevy, kupony či hudba ke stažení. Fotky kuponu se mohou uložit do telefonu na pozdější využití. Někdy funguje i přístup ke kvalitním informacím. Ať už zvolíte jakoukoliv motivaci uživatele, udělejte tlačítko s výzvou dostatečně velké, abyste zamezili nesprávnému stisknutí. Vhodné je i využití celého displeje.

5. Reklamu otestujte a optimalizujte

Mobilní technologie umožňují nové způsoby optimalizace kampaní. Lze v nich zachytit pohyby v aplikaci, zoomy, zkrátka dokonale vysledovat, jak uživatel prohlíží vaše reklamy. Poznáte také moment opuštění aplikace. Jestliže je v určité části reklamy vyšší množství odchodů, můžete ji změnit a sledovat vliv opravy. Důležitý je také čas, za jak dlouho uživatel dorazí k akční výzvě. Někdy vynechání předcházejících prvků reklamy pomůže rychlejšímu nalezení výzvy a zefektivnění reklamy.

Mobilní reklama je zatím stále v plenkách, ale první výsledky jsou velmi slibné. Nedávná studie společnosti Nielsen prokázala, že diváci iAd (reklamy na iPhone) Campbell's si značku zapamatovali 5x častěji než respondenti, kteří zhlédli TV reklamu. Z 53 milionů diváků reklamy si ji 1 % proklikalo a strávilo zde téměř minutu. Zdá se to jako malé číslo, ale zcela jistě jde o tržní segment, který je třeba pečlivě sledovat.

-th-

Zdroj: Mashable - server věnovaný sociálním a digitálním médiím
Zobrazit přehled článků ze zdroje Mashable