V marketingu chybí talenty

Evropská edice tzv. Oranžové knihy, kterou sestavila mezinárodní HR společnost Aquent , je první komplexnější studií lidských zdrojů v oblastech marketingu, PR a reklamy. Češi si podle ní věří v otázce předpokládaného růstu výnosů. Migrace zaměstnanců napříč marketingem, PR a reklamou je u nás asi dvacetiprocentní, zatímco v roce 2005 dosahovala jen deseti procent.

V blízké budoucnosti bude stále obtížnější sehnat kvalifikované pracovníky, zároveň však bude také naléhavější udržet si ty stávající. Stěžejní roli v tom budou hrát motivační nástroje a benefity. V Česku patří k nejoblíbenějším firemní školení, mobilní telefon, tréninková zařízení a přístup k rekreaci.

Do tématiky lidských zdrojů se dále promítá posun marketingových aktivit k novým médiím. Nedostatek pracovních sil totiž začíná již u tvorby on-line kampaní a dalších reklam využívajících nových technologií.
Český trh zaostává za dalšími evropskými trhy v najímání externích či dočasně smluvních pracovníků. Zaměstnavatelé se tak připravují o nové strategické a tvůrčí myšlenky.

-kk-

Zdroj: Marketing & Media - zpravodajský server týdeníku Marketing & Media
Zobrazit přehled článků ze zdroje Marketing & Media