USA schválily větší kontrolu nad tabákem

Ilustrační snímek

Americký Senát podpořil historický plán, který dává Úřadu pro kontrolu potravin a léků (FDA) větší pravomoci nad výrobci cigaret a dalších tabákových výrobků. Úřad bude moci rozhodovat i o podobě reklamy na tyto výrobky a případně ji omezovat.

Prezident Barack Obama, který měl sám problémy se závislostí na kouření, potvrdil, že tento návrh podepíše. „Bude to historický krok, který dá vědcům a lékařským odborníkům v FDA moc podnikat citlivé kroky, které omezí škodlivý vliv tabáku a zabrání tabákovým společnostem, aby obracely marketing svých výrobků směrem k dětem," řekl.

Názory tabákových společností na nová regulační pravidla se liší. Zatímco některé je považují za přísná, ale rozumná, jiné hovoří o řadě detailů, které je třeba dodělat a další vidí velké břemeno v novém výkaznictví a poplatcích.

Není to poprvé, kdy tabákové společnosti čelí tvrdším kontrolám. Reklamy na cigarety v rozhlasu a televizi jsou zakázány již téměř 40 let. Senátní plán nyní počítá s rozšířením zákazu na tištěná média, jejichž čtenáře tvoří z velké části mládež. Zavádí také další kroky, například umisťování prodejních automatů na místa, na která mají přístup pouze dospělí.

-kk-

Zdroj: Reuters - portál největší světové mediální agentury reuters
Zobrazit přehled článků ze zdroje Reuters