Říkejte mi "rejžo" aneb Jak natočit firemní video

Studie uvádějí, že lidé si pamatují 20 % slyšeného, 30 % viděného, ale až 70 % toho, co současně vidí i slyší – není divu, že je video tak silným komunikačním nástrojem. Pokud se pro tento přístup k publicitě rozhodla také vaše firma, přináší vám článek několik rad. Mějte především na paměti, že vás tyto pohyblivé obrázky reprezentují. Nejprve je nutno se rozhodnout, zda využijete nezávislého producenta, nebo produkční společnost, kde mohou být služby producenta již zahrnuty v ceně, ale nemusejí. Produkční společnost má zpravidla také k dispozici všechno potřebné vybavení. Producent by měl mít v každém případě potřebné zkušenosti.

Vyjednávání ceny – první možností je říci, jaký je rozpočet na projekt - díky tomu druhá strana ví, s jakými prostředky disponuje. Nevýhodou je, že se tak klient a produkční společnost stávají v podstatě protivníky. Druhým způsobem je platit za služby v hodinové či denní sazbě – tak jste si jisti, že vydáváte peníze za skutečně odvedenou práci. Scénář – práce scénáristy je zpravidla hodnocena podle délky klipu (např. 100 dolarů za každou minutu). Kompletní scénář by měl obsahovat jak dialogy, tak popis záběrů, které k příslušným slovům náležejí. Natáčení je obvykle placeno po jednotlivých dnech – výdaje se mohou lišit podle počtu potřebných lidí. (Tým může zahrnovat například kameramana, osvětlovače, maskéra, zvukaře atd.)

Střih bývá placen po hodinách. Pro většinu projektů lze vystačit s digitálním (nelineárním) střihem. Za pokus také stojí zjistit, zda vámi vybraná společnost získala nějaká ocenění, vyžádat si reference. Výsledná kvalita klipu závisí značně na použitém vybavení. První setkání s producentem je příležitostí k položení několika základních otázek například ohledně jeho zkušeností, co je možné udělat pro snížení nákladů, nevyskytnou-li se později zvláštní výdaje (poplatky, ceny za materiál, cestovné…), co bude potřeba zařídit z vaší strany atd. Mějte také na paměti, že komunikace mezi klientem a produkční společností je jedním z klíčových faktorů.
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher