Out-of-home reklama v Čechách

Venkovní reklama zažila v posledních letech poměrně dramatický vývoj. Patří do ní nejen billboardy a bigboardy, ale i tzv. „city lighty“ (světelné vitríny např. na zastávkách MHD), velkoplošné plachty, obrazovky nebo reklama na dopravních prostředcích. Mediální agentury hovoří stále častěji o segmentu „out-of-home“, který zahrnuje veškeré komunikační kanály mimo domov. Ten se ročně dělí o 6,5 až 8 procent z celkových reklamních investic, což loni odpovídalo částce 1,18 miliardy korun. Letos by podle odhadů měl přijít nárůst o 5 procent na jednu a čtvrt miliardy korun.

Loňský rok byl pro reklamu ze segmentu „out-of-home“ úspěšný. Přispěly k tomu dvě silné rebrandingové kampaně telekomunikačních operátorů a parlamentní volby. Nejsilnější produktové segmenty zabírají mobilní operátoři, po kterých následují automobily, banky, rozhlasové stanice a pivo.

Na českém trhu s venkovní reklamou dochází k postupné koncentraci ploch mezi silné vlastníky a také zkvalitňování nabídky a možností. Vznikají nová média a komunikační kanály. Zadavatelé reklam investují více do kvalitnějších ploch a hledají netradiční formy zviditelnění. V čem ale tento segment zaostává, je měření zásahu a obhajitelnost vynaložených investic.

-kk-

Zdroj: Strategie.cz - portál českého týdeníku Strategie věnovaného marketingu, reklamě a médiím
Zobrazit přehled článků ze zdroje Strategie.cz