Malé podniky: 5 nejčastějších chyb na webových stránkách

Pokud máte malý podnik, tvoří vaše webová stránka centrální část veškeré marketingové prezentace. A hlavně: Je to základ vaší nové značky. Proto jakákoliv chyba na webu má vliv na celé vaše podnikání. Server Mashable.com přináší přehled nejběžnějších chyb, které jsou typické právě pro drobné podnikatele. Základní filozofií webu totiž musí být jeho pohodlné a příjemné používání, díky kterému se podniku daří generovat nové zákazníky.

1. Špatná navigace

Snadná orientace na stránce je klíčová. Pokud není na první pohled jasné, jak se na stránce pohybovat, může být návštěva webu pro potenciálního zákazníka spíše frustrujícím zážitkem. Navíc pokud lidé nenajdou rychle to, co zde hledají, obvykle stránku brzy opustí a už se nevrátí.

Správná navigace je nenápadná a nevyžaduje žádnou extra námahu. Dokáže zájemce na webu udržet delší dobu, což vede k většímu počtu registrací nebo potenciálních klientů – podle toho, o co v daném businessu jde.

Navigaci mohou pomoci ikony a logické skupiny souvisejících odkazů: Nejdůležitější mají být na vrchní navigační liště a funkční a právní odkazy (např. copyright, dodací podmínky, otázky soukromí) v jiných částech stránky. Uživatel by měl být také schopen zjistit, v jaké sekci se nachází. K tomu pomáhá např. drobečková navigace.

2. Žádná výzva k činu

Základní chybou na webech malých podniků je, že neobsahují žádnou jasnou akční výzvu. Pokud jsou na webu jen sáhodlouhé popisy bez konkrétní výzvy k činu, může podnik ztrácet potenciální klienty. Přitom stačí třeba vhodně umístěné tlačítko „klikněte zde“.

Jako nejlepší praxe se v této oblasti osvědčilo:

  • Výzva k akci musí mít správnou velikost, tvar a umístění. Z toho se odvíjí její efektivita.

  • Uživatelé o ní nesmí moc přemýšlet, nebo stránku opustí.

  • Výzva k akci se nesmí přehnat. Různé hlášky na každé stránce si jedině konkurují a ruší se. Podnik si musí definovat svůj cíl. Obsah webu musí potenciálnímu klientovi jasně odpovědět na otázku: „Co z toho budu mít?“ Vlastní výzva mu zodpoví: „Co mám dělat teď?“

3. Barva a kontrast

Témata, kterými se drobní podnikatelé příliš nezatěžují, ale měli by: Pokud je špatný kontrast, je obtížné si obsah přečíst. A obzvláště pak pro lidi se zrakovými problémy. Barva navíc může podpořit zájem a zvýšit pozornost čtenáře. Pomůže také objasnit orientaci na stránce.

Jeden z nejlepších způsobů, jak nenásilně zvýšit kontrast, je pomocí prvků, které vytvoří dojem různých velikostí jednotlivých částí webu. Nejlépe to funguje u stránek, které používají jen malé množství barev.

4. Obsah, obsah a obsah

Lidé navštěvují weby kvůli jejich obsahu. Hlavním faktorem úspěchu je struktura informací, které obsahuje. Cílem není návštěvníka zahltit textem, je třeba ho náležitě „naservírovat“.

Lidé si texty radši jen prohlíží. Čtou jen tehdy, je-li to nezbytně nutné, nebo když je nějaký bod opravdu zaujme. Čtenář tudíž musí být schopen v hierarchii informací na webu rychle nalézt to, co hledá.

Doporučují se tedy tyto 3 rady:

  • Bílé mezery mezi texty umožňují čtenáři zaměřit se na smysluplný obsah.

  • Dlouhé texty se vyplatí rozdělit a používat dílčí nadpisy pro jednotlivé sekce, odrážky a odstavce.

  • Důležitá je čitelnost, kterou ovlivní i řádkování a mezery mezi písmeny.

Součástí obsahu je i jeho gramatická správnost!

5. Chaos

Hodně malých podniků se pokouší dostat maximum informací na jedinou stránku. Výsledkem je nepřehlednost, nečitelnost, zkrátka chaos.

Příliš zaplněná stránka vytváří dojem neprofesionálnosti, je těžkopádná, nepřehledná až rušivá. Návštěvník se na ní už nevrátí, protože nejspíš nepochopí její obsah. Častá míra opouštění stránky (bounce rate) ovlivní její pořadí ve vyhledávačích.

Chaos může vzniknout i mezi obrázky. Příliš mnoho jich odvádí pozornost. Fotky nebo obrázky slouží k ilustraci obsahu a k podpoření pozornosti.

-th-

Zdroj: Mashable - server věnovaný sociálním a digitálním médiím
Zobrazit přehled článků ze zdroje Mashable