Když chcete, aby novinář přijal váš telefonát...

Ilustrační snímek

Příručka úspěšného PR pracovníka říká, že je třeba volat reportérům. Ale už není tak jasné, jestli novinář telefon vezme a bude ochoten si člověka opravdu vyslechnout. Typický novinář totiž stále honí termíny, kromě toho má obvykle vlastní blog, tvítuje a kolikrát i točí reportáže na video. Nemůže tedy reagovat na všechny telefonické nabídky, ani kdyby sám chtěl. Jak ho tedy přesvědčit, aby zrovna s vámi mluvil?

  1. Začněte e-mailem. Pokud máte s dotyčným novinářem dobré vztahy, naznačte, že máte kvalitní podklady pro příběh a žádáte, aby si vás vyslechl. Pokud se neznáte, napište víc a připravte ho na to, že budete volat, když neodpoví. Můžete napsat i několikrát pro případ, že díky své vytíženosti na první e-mail neodepíše. K e-mailu připojte potvrzení o doručení. Takto novinář předem ví, že zavoláte.
  2. Načasování. Pokud reportér potřebuje vaše informace, určitě si čas najde. Jestliže mu chcete sami zavolat, počítejte předem s jeho vytížeností. E-mail dá novinářům čas se připravit a zvážit, zda téma stojí za zpracování. Po něm je už v pořádku použít telefon, ale doporučujeme obrnit se trpělivostí.
  3. Vztahy s médii. První úspěchy mohou být během na dlouhou trať. Pokuste se tedy stát se pro novináře zdrojem kvalitních informací. Získáte si jeho respekt a posílíte tak šanci, že právě na váš telefonní hovor odpoví.

-th-

Zdroj: Ragan's PR Daily - denní zprávy, doporučení a názory z oboru PR, marketingu, sociálních sítí a médií
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ragan's PR Daily