Jak na firemní blog

Kvalitní firemní blog pomáhá budovat bližší vztahy se zákazníky. Není přitom třeba investovat velké sumy, ale ani si myslet, že to bude zadarmo. Psaní příspěvků si žádá určitý čas, stejně jako budování čtenářské obce. S tím souvisí i rozpočet.

Publikum nemusí být jen jedno

Především velké firmy mohou mít více různých skupin publika, které je třeba oslovovat specificky. Je proto na místě zvážit i to, zda nezřídit více blogů, z nichž každý se bude věnovat specifické oblasti firemní činnosti a povede jej specifický představitel firmy.

Vztah k člověku není totéž jako vztah ke značce

Jestliže má blog navázat skutečný vztah se čtenáři, měl by odrážet určitou osobnost (svého autora) a nikoli jen určitou věc (firmu). Čtenáři nenavštěvují blogy proto, aby četli záplavu marketingových sdělení, ale proto, aby se dozvěděli něco informačně hodnotného a zábavného od zajímavé osobnosti. Nenuťte bloggery, aby se chovali jako značka. Je to nepřirozené a zasahuje to do jejich způsobu komunikace. Pokud se obáváte, že by zvolený autor mohl napsat něco nevhodného, nevybírejte jej.

Blog by měl být vidět a žít

Když už zřídíte firemní blog, věnujte mu alespoň malé místo na hlavní stránce vašeho webu. Propojte jej také se sociálními sítěmi Twitter, Facebook a LinkedIn. Sledujte komentáře v rámci blogu a odpovídejte na ně. Konverzace v rámci komentářů může vaše téma dále rozvinout a také vám poodhalit nové obchodní možnosti.

Nezapomínejte na měření

Software pro správu blogů většinou zahrnuje analytické prvky, které vám umožní sledovat návštěvnost, zdroje příchozích odkazů, prokliknuté odkazy nebo procenta nových čtenářů. To vše vám pomůže měřit vliv vašeho blogu mimo váš vlastní web, a získat tak velmi cenná data.

-kk-

Zdroj: CRM Buyer - Server zabývající se oblastí CRM celkově - provozování, nákup systémů, zavádění atd.
Zobrazit přehled článků ze zdroje CRM Buyer