Dánsko obnovuje kontroverzní protikuřáckou kampaň

Dánské ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo zopakovat odstrašující kampaň proti kouření s názvem „Každá cigareta škodí“, která probíhala od října 2009 do ledna 2010, a dosáhla podle jeho závěrů pozitivních výsledků.

Vyhodnocení kampaně ukázalo, že šokující obrázky poškozených orgánů přenášené médii přiměly 40 procent kuřáků k uvažování o tom, že by měli přestat kouřit. Deset procent kuřáků se skutečně pokusilo s kouřením přestat. Třem procentům se pak podařilo zcela přestat kouřit. Informoval o tom dánský list Copenhagen Post.

Je kampaň přehnaná?

V rámci nového plánu boje proti rakovině chce ministerstvo zdravotnictví investovat do kampaně v roce 2011 šest milionů dánských korun. 2,5 milionu dánských korun má financovat telefonickou linku pro pomoc při odvykání kouření.

I přes úspěch vyzdvihovaný ministerstvem zdravotnictví má však opětné spuštění kampaně své odpůrce. Opoziční Liberální aliance kritizuje kampaň jako příliš odstrašující a tvrdí, že zveličuje realitu. Dánská společnost pro výzkum rakoviny kampaň podpořila, přestože ji také považuje za „velice agresivní“.

-kk-

Zdroj: The Copenhagen Post Online - server dánského deníku The Copenhagen Post
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Copenhagen Post Online