Barva dělá reklamu

Může cesta k peněženkám potenciálních zákazníků vést skrze jejich žaludky? Doslova asi nikoli, ale při vybírání správných barev pro marketingovou komunikaci nemá marketér daleko k šéfkuchaři. Podle Johna Bredenfoerdera, prezidenta americké neziskové organizace designérů Color Marketing Group, je barva kořením marketingového designu a pomáhá k zacílení na specifické potřeby zákazníků.

- Vytvořte náladu. Pro každý propagovaný produkt je třeba dobře zvážit, jaké barvy budou vhodné. U přímé reklamy na pohřební službu například nebude nevhodnější vybrat rudou, oranžovou nebo zářivě modrou. Lépe osloví stříbrná, bronzová nebo perleťová.

- Hledejte inspiraci kdekoli. Všímejte si zejména maloobchodního průmyslu, který je barometrem barevných trendů. Inspirací pro vás může být i zcela odlišné podnikatelské odvětví. Trendy z domácího designu například pronikají do automobilového průmyslu.

- Vytvořte spojení na hlubší úrovni. Barvy s sebou nesou určité psychologické podtexty, například červená evokuje vášeň. Proto je vhodné používat barvy k prohloubení emocionálního spojení se zákazníky. Odpovídají vaše barvy podstatě vaší značky? Odlišují ji od ostatních relevantní a zároveň poutavou novou formou?

-kk-

Zdroj: Target Marketing Magazine - web amerického čaospisu o direct marketingu a komunikaci se zákazníky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Target Marketing Magazine