Nebojte se prodávat

Výborný profesionál, ale špatný prodejce – to je typický příklad mnoha podnikatelů. Není ale důvod bát se jít se svou kůží na trh a pokusit se svoje zboží prodat. Profesionální prodejci se shodují, že prodej je spíše věda než umění. Hrajete si s čísly, pečlivě monitorujete každý krůček v prodejním procesu, a pak ho hodnotíte. Postupně dostanete vzorec, který bude fungovat. Jak tedy překonat prvotní obavy?

Zbavte se podvědomých scénářů.

Zapomeňte na poučky od rodičů, abyste nemluvili s lidmi, které neznáte. Není neslušné mluvit o penězích. A možná ve své hlavě najdete další paradigmata, kterých byste se měli zbavit. Je na čase mluvit se všemi o tom, co děláte, jak to děláte a kolik to stojí.

Připravte se.

Napište si před schůzkou 5 věcí, které se během ní chcete dozvědět nebo je naopak sdělit. Poslouží vám jako měřítko, zda jste dosáhli svých cílů. Během schůzky není třeba začít s dlouhou prezentací, někdy je to dokonce špatně. Buďte v klidu a začněte ihned zjišťovat, co zákazníka trápí, co potřebuje řešit. Váš protějšek se bude cítit lépe a vy začínáte budovat důvěru, která je klíčem k pozdějšímu uzavření obchodu. Budete-li postupovat uvolněně, spíše se vám podaří získat podrobné informace. Vaše zboží nezná nikdo lépe než vy, proto si důvěřujte.

Nenechte se unést emocemi.

Budete-li příliš nervózní, vaše emoce se budou dále šířit. Zkuste si prodejní schůzku předem nacvičit s lidmi, které znáte. Čím lépe budete vědět, jak a co máte říci, tím více si budete věřit a tím lépe se budete cítit. Kromě toho si neustále představujte, že to dobře dopadne. Optimistické představy vedou častěji k pozitivním výsledkům.

Získejte šmrnc.

Čím více a čím déle budete mít zavedené prodejní procesy, tím více jim přizpůsobíte i své chování a formulaci svých cílů. Prodej bude součást vaší rutiny a vše získá šmrnc, který si budete užívat jako součást svého podnikání.

 

-th-

 

Zdroj: Business News Daily - průvodce světem podnikání především pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business News Daily