Kudy vede cesta k získání klíčového klienta?

Ilustrační snímek

Udržet si spokojeného partnera stojí pětkrát méně než získání nového. To je známý fakt, na který by obchodník neměl zapomínat zejména při prvním jednání s potenciálním klientem. Návod, jak takového významného klienta pro obchod získat, nabízí server Salesopedia.

Silný vztah s kontaktní osobou ve společnosti mnohdy však nestačí. Musíte budovat vazby nejen s vaším prvotním kontaktem, ale také s širším managementem společnosti napříč odděleními. Použijte organizační schéma společnosti a rozvíjejte vztahy systematicky. Z označení prodejce nebo dodavatele se tak rázem stanete partnerem nebo insiderem.

Nezapomeňte, že pro udržení pevného a dlouhodobého vztahu je důležité, abyste měli skutečný zájem na zajištění klientových potřeb. Pokud nejste schopni sami například poskytnout dodatečné služby, nabídněte kontakt na jiného dodavatele, který pomůže problém řešit. Pokud vás klient vidí nejen jako poskytovatele služeb, ale i jako důvěryhodného poradce pro svůj obchod, máte téměř vyhráno.

Na závěr byste měli vědět, že budování vztahu s klientem není pouze vaším závazkem. Udržení věrného a spokojeného zákazníka by mělo být prioritou celé společnosti. Co by se stalo, kdyby váš partner najednou vyjednával s jinou osobou ve vaší firmě, která nebude mít takový zákaznický přístup jako vy?

-bn-

Zdroj: Salesopedia - informační a zpravodajský portál shrnující vše o prodeji
Zobrazit přehled článků ze zdroje Salesopedia