Jak si správně vybrat dodavatele?

Dodavatelé jsou důležitou součástí každé firmy. Jejich úroveň se přímo promítá do kvality výrobků a služeb, které je firma schopna nabídnout. Dodavatele je proto třeba vybírat ze správných důvodů a dle přesných kritérií. Ne každý dodavatel je vhodný pro každou firmu. Jak si tedy správně vybrat? V první řadě zvažte kapacitu a spolehlivost dodavatele. Prověřujte, do jaké míry dokáže splnit vaše specifické potřeby. Zajímejte se, jaká je jeho výrobní kapacita a pod jakým tlakem již je ze strany svých dosavadních zákazníků. Neváhejte se obrátit přímo na jeho zákazníky.

Hodnotový systém, kvalita a vzdálenost

Při výběru dodavatele je třeba seznámit se s jeho hodnotovým systémem. Zjistěte, v co věří a jaké pracovní postupy uplatňuje v praxi. Nespoléhejte jen na to, co o sobě říká. Hledejte někoho, kdo se svými hodnotami a přesvědčeními podobá těm vašim. Dále nezapomínejte na kvalitu dodávaných produktů. Ani stejné hodnoty nestačí, když vám dodavatel nebude schopen poskytnout dostatečně kvalitní produkty. Zvažte také, na jaké vzdálenosti vám bude dodavatel dodávat své produkty a co to pro vás bude znamenat z časového hlediska, dopravného a skladování.

Úvěrové podmínky, ceny a záruky

Důkladně prověřte, jaké úvěrové podmínky vám dodavatel nabídne. Dávejte si pozor, aby vašeho případného zájmu o odklad hrazení plateb nezneužíval. Nenakupujte neuváženě u nejdražších dodavatelů. Velmi důležité je také seznámit se se záručními podmínkami a odsouhlasit je písemně, zvláště při mezinárodních dodávkách.

Zákaznická podpora, aktuální nabídka a efektivita systému dodávek

V neposlední řadě prověřte také to, co nastane, když po dodání budete potřebovat technickou podporu. Zajímejte se, zda vám dodavatel nabízí nejnovější produktovou řadu svých řešení. Efektivitou systému dodávek se míní průměrná čekací doba na dodání.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com