E-mail pro klienta není žádný román

Nejlepším způsobem, jak oslovit nové klienty, je přímo a osobně. Druhým nejlepším způsobem je telefonní kontakt. Když jsou obě tyto možnosti nedostupné, zbývá kontakt e-mailem. Oslovení pomocí elektronické pošty lze udělat jak dobře, tak špatně. V tomto článku vám přiblížíme, čeho byste se měli vyvarovat.

Ilustrační snímek

Zavádějící předmět

Podle blogu společnosti HubSpot by měl předmět e-mailu adresáta zaujmout. Nesmí být nudný. Zároveň se ale vyhněte tomu, aby byl zavádějící. Jakmile na něco adresáta „nalákáte“ předmětem a obsah e-mailu pak předmětu vůbec neodpovídá, klient jej pravděpodobně hned smaže.

Klišé

V předmětu i v samotném textu e-mailu byste se měli vyhnout klišé, které jsou typické pro hromadné rozesílky. Tedy žádné „jedinečné příležitosti“, „omezené nabídky“ a „90% slevy“.

Neznalost firmy a produktů

V e-mailu byste hned ze začátku měli adresátovi dát najevo, že jste si dali práci s tím, najít si o něm či jeho firmě určité informace. V úvodu pak nějak chytře propojte to, co váš produkt nabízí, s tím, čím se adresát zabývá. Vyvarujte se větších chyb a nedávejte okatě najevo, že vůbec nevíte, co daný zákazník dělá.

Příliš zdlouhavý text

V dnešní době platí, že čím kratší text, tím lépe. Mnohým obchodníkům je líto něco vynechat, a proto píší do e-mailu doslova romány. Stejně tak jim v úvodu e-mailu trvá, než se dostanou k samotnému jádru věci. Buďte struční, úderní a neodrazujte adresáta přílišnou délkou textu.

Zoufalý tón

Není nic horšího, než když obchodník zní zoufale. Vaše zpráva by měla vyznít pozitivně, měla by klienta motivovat k zájmu o váš produkt, a nikoliv prosit o věnování pozornosti.

-mm-

Zdroj: HubSpot Blog - blog na stránkách společnosti HubSpot věnovaný marketingu a obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje HubSpot Blog