Co se obchodník může přiučit sledováním seriálu

Ilustrační snímek

Z amerického seriálu Orange is the new Black (seriál o hlavní hrdince a jejím pobytu ve vězení), který je zábavný i napínavý, si můžeme vzít několik důležitých lekcí. Web Open Forum se z jeho příběhu pokusil vybrat několik velkých pravd, které platí i v reálném životě. Nalezl tam přesně tři.

Lekce z vězení číslo jedna: Pokora

Pro hlavní hrdinku seriálu, Piper Chapmanovou, byly první dny života za mřížemi hozením do hluboké, ledové vody. Musela si projít ponížením – a to hned několikrát. A co vy? Jste pokorní? Když svou práci děláte dlouho, je snadné začít soudit zákazníky i obchodní partnery poněkud rychle. Je snadné postupně uvěřit tomu, že vy přece všechno víte nejlépe. Možná byste však mohli začít dávat více otázek než odpovědí – možná tím učiníte komunikaci v rámci vašeho týmu daleko otevřenější a rovnoprávnější. Může být překvapivé, jak často narazíte na myšlenky, které naprosto změní váš byznys, tehdy, když začnete více naslouchat ostatním. Chce to jen trochu té pokory…

Lekce z vězení číslo dvě: Pitomci

Vždycky tu bude někdo, kdo dělá problémy. Ve zmíněném seriálu jsou zástupci pitomců především bachaři. Jejich postavy nás mohou inspirovat k důležitému poznání, že nezáleží na tom, kde jste, protože kdekoliv – ať už jste ve své kanceláři, nebo ve vězení – narazíte na pitomce. Není důvod, proč byste se tím měli trápit nebo proč by vás to mělo překvapit. Neztrácejte čas tím, že se je budete snažit jednou provždy dostat ze svého života.

Lekce z vězení číslo tři: Co řeknete, to bude slyšet

V seriálu chtějí bachaři svou část kontrabandu, který vězni pašují dovnitř a Piper má často plné ruce práce s tím, jak žehlí následky toho, že někdo slyšel něco, co neměl. Stejné je to i ve skutečném světě. Komunita kolem vás je vždycky menší a užší, než si myslíte. Měli byste proto vždy předpokládat, že to, co řeknete, se dozví i ten, o kom jste to řekli. Nebo ten, kdo se o tom vůbec neměl dozvědět. Nepomlouvejte ani své klienty, ani svou konkurenci, a už vůbec ne své kolegy. Jinak je dost možné, že bude způsobeno hodně škod, které se budou jen těžko odstraňovat.

-kk-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum