5 tips for recovering lost customers

5 tipů, jak získat ztracené zákazníky zpět

Keeping existing customers is much cheaper than acquiring new ones. Every salesperson should therefore try to prevent clients from leaving. This, however, is not always possible, no matter how hard you try: some circumstances are simply beyond your control. However, there is nothing to say a customer who has left you won't return in the future. Entrepreneur.com published some tips on what to do for this.

Ask about the reasons

The customer has a reason for leaving you and you should know what it is. If your products are no longer the best for them, you should want to know the reasons and listen carefully. What customers tell you is more important than what you yourself think. Maybe you do not respond adequately to changes in the market; you are unable to build relationships or have unrealistic prices. You will probably not win this particular client back but you can prevent the departure of others.

Organise an "exit interview"

Try to ask departing clients for a meeting to clarify the factors that led to their negative attitude. Emphasise that your goal is not to convince them to change their mind but to learn how you can improve your approach and your services. It will also be a good opportunity to find more about their needs.

Create a plan to recover lost customers

Start by clearly defining when to contact lost clients again. Waiting for a year or two is too long: you should searching for ways not to disappear from sight completely and how occasionally to get recalled. Customers should, however, feel you are approaching them randomly, not according to a clearly defined strategy.

Offer something a little different

If you are unable to restore the original contract with lost customers in full, do not give up. Try to win them over for a smaller project or an entirely new product.

Replace yourself

Sometimes the cause of a failed contract may be the relationship between customer and salesperson, who do not like each other too much. Do not be afraid to ask whether you are the problem and offer the services of another colleague. This may help start a more candid communication and establish the ground for future collaboration.

-kk-

    5 tipů, jak získat ztracené zákazníky zpět

    Udržet si stávající zákazníky je mnohem levnější, než získávat nové. Každý obchodník by se proto měl snažit, aby jej zákazníci neopouštěli. Ne vždy je to však možné, i když se snažíte sebevíc. Některé okolnosti zkrátka nemůžete ovlivnit. To, že od vás zákazník jedno odešel, však ještě neznamená, že se nemůže v budoucnu vrátit. Co pro to můžete udělat, radí server Entrepreneur.com.

    Zajímejte se o důvody

    Zákazník má důvod, proč od vás odchází a vy byste jej měli znát. Pokud už ve vašich produktech nevidí nejlepší nabídku, chtějte znát důvody a pozorně naslouchejte. To, co vám zákazník říká, je důležitější než to, co si sami myslíte. Možná dostatečně nereagujete na změny na trhu, nebudujete vztahy nebo máte nereálné ceny. Daného klienta tím zpět nejspíše nezískáte, můžete však zabránit odchodu dalších.

    Uspořádejte „výstupní pohovor“

    Pokuste se odcházejícího klienta požádat o samostatnou schůzku za účelem ujasnění faktorů, které vedou k jeho odmítavému postoji. Zdůrazněte, že vaším cílem není pokusit se jej přesvědčit, aby změnil názor, ale dozvědět se, co můžete na svém přístupu a službách zlepšit. Bude to dobrá příležitost i k tomu, abyste zjistili více o jeho potřebách.

    Připravte si plán, jak získat zákazníky zpět

    Začněte tím, že si jasně si definujte, kdy ztraceného klienta znovu kontaktovat. Čekat rok nebo dva je příliš. Hledejte cesty, jak se mu zcela neztratit z očí, občas se připomenout. Mělo by to však vypadat tak, aby měl pocit, že jej oslovujete náhodně, nikoli podle jasně dané strategie.

    Nabídněte něco trochu jiného

    Pokud se vám nedaří obnovit původní smlouvu se ztraceným zákazníkem v plné šíři, nevzdávejte se. Zkuste zaujmout menším projektem nebo zcela novým produktem.

    Vyměňte sami sebe

    Někdy může být příčinou neúspěšného obchodu vztah mezi zákazníkem a obchodníkem, kteří si navzájem příliš nevyhovují. Nebojte se zeptat, zda vadíte vy sami a nabídnout služby některého z kolegů. Může vám to pomoci k mnohem upřímnější komunikaci a přípravě půdy pro budoucí spolupráci.

    -kk-

    Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com