Become a natural-born salesperson

Staňte se rozeným obchodníkem

You do not have to be born a great salesperson. If you want to become great, try the recommendations published on Prosalesmagazine.com.

1) Use your empathy

Improve your ability to listen and understand a customer´s concerns. Empathy is important because it increases one's ability to listen. You are born with empathy but you have to learn how to listen.

Listen twice as much as you speak. The ability to listen may increase your sales. If you want a long-term business relationship with a client, you have to understand their feelings and see things from their perspective. The best salespeople are caring: they care about their industry, company and customers.

2) Believe in yourself

Self-confidence is essential to business success. But it is not clear whether extroverts are better than introverts. Many people consider extroverts better salespeople; recently, however, this idea has been revised. An introvert salesperson allows clients to keep matters under their own control so that mutual trust, respect and long-term relationships are built.

3) It is not necessary to negotiate prices

If you know that your offer is worth the price, you do not have to accept negotiating. Make an offer of such a quality that your customers will not have any reason for negotiating.

4) Collaborate with others

Autonomy is great. But do not forget you are part of a team and you have to collaborate. Even if you are the best salesperson, you still have to be in contact with others. Be a team player and push those around you to be better. There should be mutual trust amongst your co-workers.

There are only a few great salespeople who were born that way. If you work hard, you can get to be among the best ones.

-ka-

    Staňte se rozeným obchodníkem

    Skvělým obchodníkem se nemusíte narodit. Chcete-li však působit jako rozený obchodník, vyzkoušejte rady, které poskytl server Prosalesmagazine.com.

    1) Buďte empatičtí

    Zlepšujte svoji schopnost poslouchat a rozumět zákazníkovým zájmům. Empatie je důležitá, protože zvyšuje schopnost naslouchat. S empatií se narodíte, naslouchat se musíte naučit.

    Poslouchejte dvakrát více, než mluvíte. Schopnost naslouchat může vést k vyšším prodejům. Chcete-li s klientem vytvořit trvalé vztahy, musíte rozumět jeho pocitům a vidět problém z jeho pohledu. Nejlepší prodejci jsou starostliví. Záleží jim na jejich obchodním odvětví, společnosti a zákaznících.

    2) Věřte si

    Sebedůvěra je základ pro obchodní úspěch. Není ale jednoznačné, zda jsou extroverti lepší prodejci než introverti. Spousta lidí si myslí, že úspěšný obchodník musí být extrovert. V poslední době se ale od této myšlenky odklání. S introvertním prodejcem má zákazník věci více pod kontrolou a snadněji se vytváří vzájemná důvěra, respekt a dlouhodobé vztahy.

    3) Není nutné pouštět se do vyjednávání o cenách

    Pokud si za svou nabídkou stojíte, nemusíte se do vyjednávání o ceně nutně pouštět. Snažte se mít tak kvalitní nabídku, aby vaši zákazníci neměli k pokusům o vyjednávání důvod.

    4) Spolupracujte s ostatními                                                                             

    Samostatnost se cení. Nezapomínejte ale, že jste součástí týmu a musíte spolupracovat. I když budete nejlepším prodejcem, stále musíte spolupracovat s ostatními. Buďte týmový hráč a snažte se, aby i lidé okolo vás byli úspěšní. Mezi spolupracovníky by měla být vzájemná důvěra.

    Je jen málo rozených obchodníků. Pokud však na sobě budete pracovat, můžete se dostat mezi ty nejlepší.

    -ka- 

    Zdroj: ProSales - americký web věnovaný novinkám a trendům v obchodování