Five fatal mistakes in sales

Pět fatálních chyb při prodeji

Every salesperson makes a lot of more or less serious mistakes in their career which help them learn to become a better businessperson. However, the following five fatal mistakes that we are about to show you in this article will most likely end not only your chances of successfully closing the deal, but also won't provide you with any learning experiences. It is better to just avoid them.

Lying

Lying, beating around the bush and speaking very vaguely are all things that clients hate. As Entreprener.com states, the best way to avoid being caught in such a situation is by never lying and always being honest to the client.

Trying to sell anything to anybody

Customers can tell when you are being dishonest and when you are trying to push them into buying a product they don't actually need. Try to be really open with your clients and offer them something that you yourself are convinced will help them.

Making assumptions

Do not try to assume things about the client that are not grounded fully in fact. You might be guilty of unpleasant over-simplifications and stereotyping which might insult the customer. For instance, if you are talking to an elderly client, do not automatically assume that he or she cannot operate computers or smart phones.

Breaking promises

If you promise anything to the customer, you must keep your word, even if it's just a small thing. Broken promises are a big disappointment to clients and you will find it extremely difficult to make up for these mistakes.

Underestimating clients

Many salespeople, quite understandably, try to make the client feel urgency, for instance through a time-limited offer or by mentioning other clients interested in a unique product. However, if they are too obvious about creating false urgency customers might see through the trick and do not appreciate being so patronized by the salesperson.

 

-mm-

    Pět fatálních chyb při prodeji

    Každý obchodník se během své praxe dopouští více či méně závažných chyb, díky kterým se prodejnímu řemeslu učí. Následujících pět fatálních chyb, které vám představíme v tomto článku a které téměř vždy znamenají neúspěšné zakončení dotyčného obchodu, vám ale žádné ponaučení nepřinesou a je tedy lépe, když se jim budete vyhýbat.

    Lhaní

    Lhaní, případně chození okolo horké kaše, mlžení a vágní vyjadřování, to vše jsou věci, na které jsou klienti alergičtí. Jak uvádí Entrepreneur.com, nejlepším způsobem, jak se nenechat nachytat v podobné situaci, je vůbec nelhat a vždy být ke klientovi upřímný.

    Snaha prodat komukoliv cokoliv

    Zákazníci poznají, když jste neupřímní a když se jim snažíte vecpat produkt, který vlastně vůbec nepotřebují. Snažte se svým klientům skutečně zavděčit a nabídnout jim něco, o čem budete sami přesvědčeni, že dotyčnému zákazníkovi pomůže.

    Domýšlivost

    Nesnažte si o klientovi domýšlet věci, které nemáte od zákazníka ověřené. Dost často se totiž můžete dopouštět nepříjemného zjednodušování a stereotypu, které mohou zákazníka urazit. Například pokud mluvíte se starším klientem, nedomnívejte se automaticky, že například neumí ovládat počítače nebo chytré telefony.

    Neplnění slibů

    Jestliže zákazníkovi něco slíbíte, musíte svoje slovo dodržet. I kdyby se jednalo o drobnost. Nedodržené sliby jsou pro zákazníky velmi velkým zklamáním a těžko se podobné chyby napravují.

    Podceňování zákazníků

    Mnoho obchodníků se zcela pochopitelně snaží vyvolat pocit urgence, například časově omezenou nabídkou nebo zmíněním jiných zájemců o daný jedinečný produkt. Často jsou ale s výtvorem falešné urgence tak okatí, že zákazníci vše ihned prokouknou a negativně vnímají, že je obchodník tak silně podceňuje.

     

    -mm-

    Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com
    Štítky: Prodejní techniky