Are you getting ready for an interview for a sales position? Here are three tips

Chystáte se na pohovor na prodejní pozici? Máme pro vás tři tipy

A job interview is not that much different from a standard business meeting or sales pitch. The only difference is that now the product you have to sell is you. An interview for a sales position is different from interviews to other positions. Giving automatic, robotic responses to classic interview questions (“Where do you see yourself in five years?”) can be more damaging, because prepared answers, lack of inventiveness and lack of improvisational skills is a bigger problem in a sales position than anywhere else. Here are three tips on how to prepare for an interview for a sales position.

Tip no. 1: Know your CV in great detail

Know all the dates and numbers that concern you personally and that you mention in your CV, by heart. As The Muse states, a good businessperson always knows their numbers, is organized and remembers dates. If you are asked about certain statistics or revenue in connection to your sales experience, you are expected to say exact numbers. Learn your CV by heart, no discrepancy between what you are saying and what is written in your resume will be tolerated.

Tip no. 2: Research

Learn as much as possible about the company from freely accessible sources. Do you have a relative or a friend who knows someone who works there? Interview that person. Know what the firm takes pride in, what its credo is, what makes it different from its competition. If the interviewer asks you if you have any questions, ask a specific question so you show that you took the time to learn about the company.

Tip no. 3: Proceed like at a sales meeting

At the end of the interview, proceed in the same way you would if you were at a standard business meeting. Would you let the client go without hearing what will happen after the meeting? Let's hope not. Similarly, don't leave an interview without knowing who the decision maker is, when the decision will be made and what are the next steps in the whole process.

 

-mm-

    Chystáte se na pohovor na prodejní pozici? Máme pro vás tři tipy

    Pohovor se v mnohém příliš neliší od klasické obchodní schůzky nebo prodejní prezentace. Jenomže produktem, který musíte v tomto případě prodat, jste vy sami. Interview na prodejní pozici je v něčem trochu odlišné než pohovory na jiné pozice. Umět roboticky odpovídat na klasické otázky na pohovoru („Kde se vidíte za pět let?“) může být až na škodu, jelikož předem připravené odpovědi, minimální invence a nedostatek schopnosti improvizovat může být u profese prodejce větším problémem, než u jiných pozic. Zde jsou tři tipy, jak se připravit na pohovor na prodejní pozici.

    Tip č. 1: Znejte své CV do posledního detailu

    Mějte v hlavě všechna data a čísla, která se týkají vaší osoby a která zmiňujete ve svém CV. Jak uvádí The Muse, dobrý obchodník zná svá čísla, je organizovaný a pamatuje si data. Jestliže budete dotázáni na nějakou statistiku nebo výnosnost týkající se vaší prodejní praxe, očekává se, že řeknete přesná čísla. Naučte se vaše CV nazpaměť, nesmí dojít k rozkolu mezi tím, co říkáte, a co uvádíte ve svém životopise.

    Tip č. 2: Rešerše

    Zjistěte si o firmě, co nejvíce to jen z volně dostupných zdrojů jde. Máte příbuzného nebo známého, jehož kamarád pro firmu pracuje? Vyzpovídejte ho. Zjistěte, čím se firma pyšní, jaké je její krédo, čím se odlišuje od konkurence. Když se vás pak personalista zeptá, jestli máte nějaké otázky, ptejte se konkrétně, abyste ukázali vaše znalosti.

    Tip č. 3: Postupujte jako při prodeji

    Na konci pohovoru postupujte tak, jako byste byli na standardní obchodní schůzce. Nechali byste klienta odejít, aniž byste od něho slyšeli, jaký bude další postup ve vašich jednáních? Doufejme, že ne. Stejně tak neodcházejte od pohovoru, aniž byste měli jasno, kdo o dané věci rozhoduje, kdy tak učiní a jaké budou další kroky ve výběrové řízení.

     

    -mm-

    Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
    Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse