Control the situation - a lesson from an airport terminal

Být pánem situace - lekce z letištního terminálu

Controlling a situation means acting in a way that is both assertive and respectful. To achieve complete control, you need empathy, communication and credibility.

Chris Lytle, a writer that contributes to the saleshq.monster.com website, learned a valuable lesson on persuasion and taking control from a member of staff in airport security. Although he surely is not a sales representative, he was able to take control and handle the situation well in a crowd of stressed people waiting in long lines at the airport for a security check.

The power of empathy

The security guard managed to make the people to do what he needed them to do. This was facilitated by his empathy; he asked regularly who had the next flight and then assured the nervous passengers that he was aware of their situation, and would look out for them. If they were not at the front of their line in time, he said, he would walk them to the front, and so they would catch the plane.

Make a system, plan and communicate

He divided the crowd into several lines, he created a system. The system worked, as everyone who came into the terminal could see. He informed the travelers that if they followed his instructions, the time needed to process one person would be reduced by half. Therefore, everyone knew that his own cooperation had an impact. Everyone was a part of solution to the crowded-terminal problem. The guy had a plan and others knew it. Everyone respects a man with a plan.

Credibility

The security guard was taking his job seriously. He enjoyed it! You could tell from his smile, his voice, and his movements. He managed to control the crowd and persuade the new travelers to obey his instructions. It was obvious that there was a true professional in charge. Everyone could be sure that he knew what to do.

-jk-

    Být pánem situace - lekce z letištního terminálu

    Kontrolovat situaci – to znamená chovat se asertivně a zároveň prokazovat ostatním respekt. Chcete-li být pánem situace, potřebujete empatii, dobré komunikační schopnosti a musíte být důvěryhodní.

    Chris Lytle, který pravidelně přispívá na web saleshq.monster.com, si odnesl několik postřehů o umění přesvědčování od někoho, od koho to úplně neočekával. Tou osobou byl zaměstnanec letiště. Ačkoliv zcela určitě nebyl žádným obchodnickým guru, pro kterého by přesvědčování ostatních bylo základem živobytí, bylo jeho chování jasným návodem pro to, jak kontrolovat a přesvědčovat dav. Dav byl tvořen lidmi ve stresu, kteří se mačkali v dlouhých frontách a čekali na odbavení. 

    Síla empatie

    Člen bezpečnostní služby dokázal přesvědčit lidi, aby udělali to, co potřeboval. Jistě, nezanedbatelnou roli v tom měla i jeho autorita, ale vše bylo velmi usnadněno tím, jak využil empatie. Pravidelně vyzval ty, kteří měli odletět nejbližším letem, aby se přihlásili. Ujistil je, že je sleduje. A kdyby to vypadalo, že let nestihnou, sám by si pro ně došel a dovedl je na začátek fronty. 

    Systém, plán a komunikace

    Rozdělil celý dav do několika front a vytvořil tak funkční systém. Každý mohl vidět, že fronty skutečně postupují. Informoval všechny cestující o tom, že když budou plně následovat jeho instrukce, bude potřeba jen polovina času na to, aby prošli bezpečnostní prohlídkou. Každý tak věděl, že jeho chování může přispět k hladkému průběhu kontroly a ušetřit čas všem. Každý byl součástí řešení problému. Ten člověk měl plán a ostatní to věděli. A i kvůli tomu byl respektován.

    Důvěryhodnost

    Onen bezpečnostní zaměstnanec bral svou práci vážně. A nejen to, on si ji užíval! Mohli jste to poznat z jeho hlasu, úsměvů i celkových pohybů. Dokázal udržet dav pod kontrolou a přesvědčit každého nově příchozího cestujícího k tomu, aby ho uposlechl. Bylo očividné, že zde pracuje jako skutečný profesionál. Každý si mohl být jist tím, že tenhle člověk ví, co dělá.

    -jk-

    Zdroj: Sales HQ - on-line komunita pro odborníky v oblasti prodeje
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Sales HQ