Not every customer is worth your effort

Ne každý zákazník stojí za vaši námahu

Most salespeople are grateful for every customer. Some customers are worth a lot of time and engagement and even some difficulties. But if a customer costs you more then (s)he gives , there is no reason to continue the relationship. Reasons for leaving may be a loss of money of even your mental health. Inc.com described three types of customers who are better to avoid from the very beginning.

1) Leeches

Such customers let you design a solution and then hire somebody else. Your competitor can then offer a lower price, because you have done part of work for free. So if a customer asks you to do work which you would normally charge, ask for something in return. If your customer prevaricates, its probably because (s)he wants to  just use you for free work.

2) Players

These customers use you like a strawman to manipulate the vendor they are really planning to purchase from. They will ask you to bid on an opportunity with the promise that the lowest bid will get the business. In reality they have already decided to hire another company or person and want a lower offer from you in order to get a lower price from them. If you think you have got in to this situation, learn as much as possible about your competitors. If it seems like it is not you who is being considered as a the final vendor, think twice, is it really good for you to stay in this difficult battle?

3) Exploders

These customers treat you badly in public, berate you, slander you or otherwise act in an unprofessional manner. If you get into such situation and want to stay there, prepare yourself for a loss of energy which you could otherwise use for others customers. Inthe end, you will not want to help your customer because of his continuously behaving badly. These people do not explode just in front of you but also in front of other people. So you can recognize such customers early and avoid them.

-ka-

    Ne každý zákazník stojí za vaši námahu

    Většina obchodníků je ráda za každého zákazníka. Někteří zákazníci se vyplatí i přes to, že práce s nimi vyžaduje vysoké nasazení nebo i drobnější problémy. Pokud vám ale zákazníci berou víc, než dávají, nemá cenu nadále v obchodním jednání pokračovat. Důvodem k opuštění zákazníka může být ztráta financí, ale i psychické vypětí. Server Inc.com představil upozornil na tři typy zákazníků, kterým je lepší se od samého počátku vyhnout.

    1) Pijavice

    Takový zákazník vás nechá vymyslet řešení a pak si najme někoho jiného. Váš konkurent pak navíc může nabídnout nižší cenu, protože vy jste již část práce udělali. Pokud vás tedy zákazník požádá o provedení práce, kterou byste normálně účtovali, požadujte něco na oplátku. Pokud se zákazník ošívá, pravděpodobně vás chce využít pouze na práci zdarma.

    2) Hráči

    Tito zákazníci vás používají jako strašáka, aby mohli manipulovat těmi, od kterých plánují skutečně nakoupit. Požádají vás, abyste se s ostatními zájemci ucházeli o jejich nabídku s tím, že nejnižší cenová nabídka vyhraje. Ve skutečnosti se ale již dávno rozhodli pro jiného dodavatele. Vy máte posloužit k tomu, aby tento dodavatel nabídl nižší cenu. V takové situaci se o svých konkurentech dobře informujte. Pokud to vypadá tak, že vy nejste ti, s kým se skutečně počítá, zvažte vaši další účast v náročně bitvě.

    3) „Nadávači“

    Tito zákazníci se k vám na veřejnosti chovají špatně, nadávají vám, pomlouvají vás nebo se chovají jiným způsobem neprofesionálně a nevhodně. Pokud taková situace nastane a vy stále trváte na tom, že se zákazníkem budete spolupracovat, ztratíte tím hodně energie, kterou byste mohli věnovat vyjednávání s jinými zákazníky. Nakonec stejně nebudete chtít zákazníkovi dále pomáhat, protože se k vám chová špatně. Tyto lidi nepřepadávají výbuchy vzteku pouze tehdy, když se baví s vámi, ale i když jsou s ostatními lidmi. Můžete je tedy poznat včas a vyhnout se jim.

    -ka-

    Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com